Isabel Maria De Mel i Sucre Mans a l’obra, i que comenci l’aventura. Estaré encantada de que m’acompanyeu a aquest viatge carregat de sensacions, gustos, i sentits. Un viatge entre fogons, l’escalforeta del forn, estris, sal, mel i sucre.

Coquetes de patata

Coquetes de patata

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofà, amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què? No vos fa ganes que això sigui així el pròxim diumenge? I perquè no dimarts, o dimecres, o qualsevol altre dia; i es que no és necessari cap motiu ni un per gaudir d’una estona tan dolça.
Aquesta recepta, típica de Nadal, és la que fa la meva padrina. En fa moltes i les reparteix entre la família. Estem tots ben contents i ens duren ben poc! Ella fa una massa mare, tot i que em va dir que tampoc era necessari. Jo us explicaré com fer-la, però si optau per no fer-ho és tan simple com fondre el llevat dins aigua tèbia i  seguir amb la recepta. Ho intentam?


Ingredients (12 petites)

  • 150 g de patata crua.
  • 200 g de sucre.
  • 500 g de farina de força.
  • 25-30 g de saïm.
  • 3 ous petits.
  • 25 gr de llevat premsat.
  • 100 g d’aigua tèbia.

Elaboració. 

Primer de tot, posam les patates a bullir. Mentre, preparam la massa mare fonent el llevat dins l’aigua i afegint-hi  uns 60 g de farina aproximadament. Ho deixam fermentar.

Quan la patata sigui cuita, la passam pel passa puré. Hi afegim el saïm fos, i el sucre, i ho remenam bé amb les mans. A  continuació anam afegint els ous d’un en un i els integram bé. A continuació, afegim la massa mare, ho mesclam bé, després hi afegim la farina restant per tandes, i ho pastam tot amb energia fins que ens quedi una pasta llisa. Si s’enganxa molt, untau-vos les mans d’oli. En estar apunt, la  ficau dins un bol untat lleugerament d’oli, ho tapau amb un pedaç o paper film  i ho deixau fermentar de nou. Depèn de la temperatura ambient, però en doblar el volum estarà apunt.

Quan sigui apunt, tornau a pastar la massa sobre una taula enfarinada. Posteriorment, fem trossos d’uns 80-90 gr aproximadament. Ara, donam forma rodona: agafam els costats i els portam al centre, a  fi d’arrodonir-la i de fer-li perdre tot el tou,  i després l’acabam d’enllestir amb els laterals de les mans, fins que quedi una superfície llisa. Les deixam sobre una llauna amb paper vegetal, ben separades i els untam d’oli. Les deixam fermentar dins el forn tancat. Millor de la nit al matí següent. Han de ser ben toves, perquè sinó, quedaran dures!

( Si frisau una mica, sempre podeu posar una olla d’aigua ben calenta dins el forn, feu que aquest agafi temperatura i humitat, i agafaran el tou molt més aviat. La meva padrina ho fa dins una gelera vella, i en unes hores, ho té apunt!)

Quan siguin apunt, encenem el forn a uns 160 graus, i les covem uns 10 minuts o fins que siguin ben rosses. En esser cuites, les traiem, les deixam refredar, i les ensucram amb sucre pols, i ja són apunt!

Bon profit i bon Nadal!

Coquetes de patata 2

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any…

Llegeix-ne més

La coca de la tia Bàrbara.

Publicat dia 8 juliol 2013

Abans de res, vull agrair de cor a l’equip de Gastronòmicament per pensar amb jo, per deixar-me formar part d’aquest projecte, i per ser tan fantàstics i genials. Esperem que aquesta aventura duri molt de temps, perquè sou fantàstics! Cercant…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Galletes i brioixeria

Coquetes americanes o ‘pancakes’

Publicat dia 19 octubre 2014

O bé, també, són ben conegudes com ‘tortitas’. El de menys és el nom. El que més ens importa és el gust i les ganes que fa aixecar-se i trobar-se un plat de pancakes a sobre la taula. Diguem que…

Llegeix-ne més

Galetes de xocolata i xocolata

Publicat dia 9 juliol 2014

El títol és una redundància, ho sé. I és que, si he posat xocolata dues vegades és per dos motius: el primer, perquè és la veritat, i el segon per cridar el doble l’atenció a tots els xoco-addictes del món….

Llegeix-ne més

Comenta