Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els hi he donat una volta, no amb la intenció de millorar-les, però si de fer-les una mica més meves, i ara vostres. I també perquè ja sabeu com són elles! Una mica d’aquí una mica d’allà i no em saben dir bé mai què han fet. Però sempre són perfectes.
Aquí la meva versió ràpida i fàcil d’aquesta coca. Ara es el millor moment per fer-les, i poden servir tant com per picar com per un àpat complet.
Ingredients per una coca.
- Dos carabassins petits.
- Dues cebes (no molt grans).
- Dues llaunes de tonyina.
- Sal.
- Pebre bo.
- Oli d’oliva.
- Pebre bord.
- Pa rallat (opcional).
Per a la pasta.
- 1 tassa petita d’oli d’oliva.
- 1/2 tassa petita de cervesa.
- 1/2 tassa petita d’aigua.
- Un pessic de sal.
- 1/2 culleradeta de bicarbonat.
- La farina integral que es begui.
Elaboració.
Primer prepararem les verdures. Fem net les verdures, i les tallam a daus petits. Tant la ceba com el carabassí. Com a petit consell, m’agrada molt posar la ceba tallada amb una mica d’aigua i sal i espitjar-la amb les mans a fi de que perdi aigua i ‘el nirvi’ que diu la meva padrina, ho colem i mesclem amb el carabassí. Ho trempam amb una mica de sal, i ho deixam dins un col·lador. Ajudarà a que perdi aigua.
És el moment de preparar la pasta. És tan senzill com mesclar tots els ingredients i anar-hi abocant farina a poc a poc fins aconseguir una massa agradable i modelable. Pastau-la bé, i després deixau-la reposar.
Trempeu bé les verdures amb l’oli, el pebre bo, i una mica del pebre bord. Afegiu la tonyina, i corregiu de sal.
Esteneu la pasta sobre una llauna untada amb una mica d’oli. A continuació, opcionalment, escampau una mica de pa rallat sobre la pasta (ajudarà a absorbir l’accés d’aigua si n’hi hagués molta). Esteneu les verdures.
Enfornau la coca al forn calent a 200 graus fins que sigui ben rossa i cruixent. Millor si la col·locau a la part més baixa del forn! I ja està!
Bon profit!