Panades de sípia

Publicat dia 8 març 2015 Cuina Mallorquina. Salada. Salat
Panades de sípia

És temps de carxofes, de ceba tendre, s’acosta el temps de xítxeros (o pèsols, o estiragassons, o pitxos…). És temps de que el temps millori ( i millora!). És temps de dejú en divendres. Temps de la jaia ‘Corema’ i les seves set cames. I amb tot això s’acosta el temps de panades, de rubiols, de crespells… Vaja, que a poc a poc, el Nadal torna Pasqua i el fred, una agradable escalfor.  

Per tot això, aquest cap de setmana, no he pogut evitar preparar amb ma mare aquestes panades de sípia. Són diferents a les de carn, però personalment, m’agraden més. La sípia queda fluixa, i lliga molt bé amb els pèsols. Per altre banda, per fer-les més saludables, vaig demanar una recepta de pasta a algú que hi entén molt de cuina tradicional: na Caty Roca, de Sa Pobla. Sabeu què em va dir? ‘A mi no em sap gens de greu donar receptes. Jo la vaig d’una manera, i a tu et sortirà a la teva manera, tothom hi posa qualque cosa personal. A més, si mai no hi sóc, trob que no s’han de perdre!’ I vaig trobar que tenia tota la raó del món. Moltes gràcies, Caty!

Aquesta pasta no du saïm, aguanta bé uns quants dies i només té un petit truc: vol escalfor perquè sigui més bona de manejar. 

Vos he convençut?  

Ingredients per unes 10-12 panades.

Per a la pasta:

 • Un quilo de farina fluixa.
 • 300 ml d’oli d’oliva .
 • 300 ml de vi blanc.

Per el farcit:

 • Dues o tres carxofes.
 • Una sípia grossa i neta. (Entre uns 400-500 gr).
 • 500 gr de xítxeros. (Poden ser congelats).
 • Un manat de ceba tendre o grell.
 • Oli d’oliva.
 • Sal.
 • Pebre bo.
 • Pebre bord o vermell.

Elaboració. 

Primer, tallarem la sípia a daus no molt petits perquè torna petita quan cou. Com el dit gros de la mà, més o manco. La ficarem dins un bol i la tremparem al gust amb oli, sal, pebre bo i pebre bord. Passau que la pasta no du sal, i convé que siguin gustoses.

Prepararem les verdures. Tallarem les cebes tendres petites (un tall transversal, i després tallades d’un mig centímetre). Pelarem les carxofes, i les tallarem a quarts, i després les llescarem fines. Ho ajuntam amb els xítxeros i ho trempam igual que la sípia.

És el moment de fer la pasta. Mesclam el vi i l’oli i ho encalentim una mica: ha de ser tebi, calentet. Aquest punt és molt important perquè la pasta sigui bona de treballar.  A poc a poc, hi ficam la farina per tandes i anam removent amb la mà, a fi d’aconseguir una pasta homogènia i llisa. La traiem i la pastem una mica amb energia sobre la taula per fer-la lligar bé. És apunt. Convé que la tingueu tapadeta amb paper film o un pedaç perquè  no ressequi.

És el moment de donar forma a les panades, per això adjunt el tutorial de l’altre recepta de panades:

1. Primer agafam un trosset de pasta, la treballam perquè ens quedi una bolla, i amb els palmells li donam com a forma de gota. Endinsam aquesta punta cap a dins amb el dit gros. Jo utilitz un trosset de paper de forn, perquè m’ajuda a voltar la panada amb facilitat i la fa més manejable.

BN1

2. Amb l’ajuda dels dits, anam estrenyent les parets dels costats i la del fons. Jo m’ajud de la mà en forma de còncava per guiar-ne la forma. Ens ha de quedar una cosa així.

BN2

3. La farcim de carn i/o xítxeros segons hagueu escollit. En el cas de que hagueu escollit xítxeros, és preferible que siguin abaix perquè així el suquet de la carn els dóna gust. Col·locam, si així ho hem decidit, un trosset de sobrassada i un o dos de xulla.

BN·

4. Es el moment de fer-li una tapadora. Ens ajudarem de la mà, i farem una tapadora de pasta no molt gruixuda que col·locarem sobre.  Podeu ajudar-vos d’unes estisores per donar-li la forma rodona. Després fent pinça amb els dits, unirem les parets de la panada amb la tapadora.

BN5

BN4

5. Ara és el moment de fer-li el pessic: per això pessigarem amb dos dits un trosset de la pasta i amb el dit gros, tombarem aquest pessic cap al centre, i tornarem a pessigar arran d’aquest, i així anar fent, fins acabar la panada. És més fàcil del que sembla.

BN6

BN7

Una vegada estan totes fetes, les podeu coure, o bé les podeu congelar per quant us vinguin de gust. Per coure-les, les enfornam amb temperatura a dalt i a baix, amb el forn calent a uns 200 ºC. Han d’estar uns 50-60 minutets, fins esser ben rosses, i ja són apunt!! Bon profit!

Panades de sípia 2

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salada

Coquetes de pebres torrats

Publicat dia 31 agost 2013

  De nina, el dolç (com he dit moltes vegades) no m’agradava. En canvi, el salat m’agradava bastant a pesar de ser una menja miques. I de les coses que recordo que m’agradaven molt, molt, era la coca que pebres…

Llegeix-ne més

Galetes d’oli, d’Inca o “Quelitas”.

Publicat dia 27 maig 2013

Per fi sóc aquí! I vinc amb unes ganes terribles d’estar-me dins la cuina. No diré mentides, d’aquí quinze dies tinc selectivitat, tres dies intensos, però necessitava cuinar qualque cosa, i feia temps que no feia res salat. Pensant, pensant,…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salat

Empanada de tonyina i pebres vermells.

Publicat dia 11 juliol 2013

  S’acosta el temps de pebres vermells i ja és ideal fer sopars a la fresca. I un mos d’aquesta empanada, acompanyada d’un trampó, un vinet o cervesa i de bona companyia fa d’un vespre una vetllada excel·lent. Aquesta és…

Llegeix-ne més

Panades.

Publicat dia 24 març 2013

S’acosta Pasqua, i qui més no a Mallorca, farà (o com a mínim menjarà) panades. Pel que no sou illencs, les panades són juntament amb la freixura, els rubiols i els crespells, el plat típic de Mallorca quan arriba Pasqua….

Llegeix-ne més

Comenta