Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per les ocasions incomptables de reunions amb amics, i per la tranquil·litat de saber-te amb molt de temps per estar dins la cuina. Per mi que tenir vacances, un bon àpat i millor companyia amb qui compartir-ho, és un pla insuperable.
Per tot això, ja era hora de proposar una nova recepta. Es tracta d’una recepta simplicíssima, de productes de temporada, i que és ideal com a entrant. Jo he escollit bacallà fumat (en venen a quasi tots els supermercats) , però hi podeu posar allò que us vengi de gust: una anxova, uns seitons…
A casa nostra sembram pebres i albergínies, i en torram moltíssims al caliu per congelar-ho per tenir-ne tot al’any. Però la veritat és que no es poden comparar els torrats i menjats i els congelats. Per això, vaig preparar aquestes mossegades el dia després de torrar-los. Això sí, si us és més còmode, ho podeu torrar tot al forn. Sabreu que són torrats quan les albergínies siguin toves, i els pebres també: hauran perdut la forma. Ens hi posam?
Ingredients per a 6 mossegades.
- Tres llesques de pa morè.
- 2 pebres vermells torrats, pelats i sense pinyols.
- 2 albergínies petites, torrades i pelades.
- 1 all.
- Oli d’oliva.
- Sal.
- Unes gotes de salsa de soja.
- 120 gr de bacallà fumat.
- Julivert per decorar.
Elaboració.
Tallam a trinxes fines els pebres torrats. Jo m’ajud d’un ganivet afilat per fer-ho més estètic. Però amb la mà, de tota la vida, també va bé. Procurau llevar tants pinyols com sigui possible. Repetiu l’operació amb les albergínies. A continuació, picau un all ben petit. Ho mesclau tot dins un bol, i ho trempeu amb oli d’oliva a voler, sal (tastau-ho i fins que ho trobeu al vostre gust). Hi posau unes gotetes de salsa de soja (això és opcional) que ajudaran a equilibrar els gusts. Aquest truc me’l va donar en Pau Mateu, moltes gràcies!
Tallam les puntes a les llesques de pa, i després les xapam per la meitat. Si han de ser, fetes i menjades, torrau una mica el pa. En canvi, si les menjareu més tard, millor posar el pa sense torrar.
A continuació, les podreu muntar. Amb l’ajuda d’una forqueta i una mica de manya, col·locam amb gràcia sobre el pa l’escalivada. Després, hi col·locam el bacallà fumat mirant de que agafi altura. I finalment, hi posam una fulleta de julivert. I ja està! A gaudir-ho! Bon profit a tots!