Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015 Barquetes i picades. Cuina Mallorquina. Salada. Salat
Mossegada d'escalivada i bacallà fumat

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per les ocasions incomptables de reunions amb amics, i per la tranquil·litat de saber-te amb molt de temps per estar dins la cuina. Per mi que tenir vacances, un bon àpat i millor companyia amb qui compartir-ho, és un pla insuperable.

Per tot això, ja era hora de proposar una nova recepta. Es tracta d’una recepta simplicíssima, de productes de temporada, i que és ideal com a entrant. Jo he escollit bacallà fumat (en venen a quasi tots els supermercats) , però hi podeu posar allò que us vengi de gust: una anxova, uns seitons…

A casa nostra sembram pebres i albergínies, i en torram moltíssims al caliu per congelar-ho per tenir-ne tot al’any. Però la veritat és que no es poden comparar els torrats i menjats i els congelats. Per això, vaig preparar aquestes mossegades el dia després de torrar-los. Això sí, si us és més còmode, ho podeu torrar tot al forn. Sabreu que són torrats quan les albergínies siguin toves, i els pebres també: hauran perdut la forma. Ens hi posam?


Ingredients per a 6 mossegades. 

  • Tres llesques de pa morè.
  • 2 pebres vermells torrats, pelats i sense pinyols.
  • 2 albergínies petites, torrades i pelades.
  • 1 all.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.
  • Unes gotes de salsa de soja.
  • 120 gr de bacallà fumat.
  • Julivert per decorar.

Elaboració.

Tallam a trinxes fines els pebres torrats. Jo m’ajud d’un ganivet afilat per fer-ho més estètic. Però amb la mà, de tota la vida, també va bé. Procurau llevar tants pinyols com sigui possible. Repetiu l’operació amb les albergínies. A continuació, picau un all ben petit. Ho mesclau tot dins un bol, i ho trempeu amb oli  d’oliva a voler, sal (tastau-ho i fins que ho trobeu al vostre gust). Hi posau unes gotetes de salsa de soja (això és opcional) que ajudaran a equilibrar els gusts. Aquest truc me’l va donar en Pau Mateu, moltes gràcies!

Tallam les puntes a les llesques de pa, i després les xapam per la meitat. Si han de ser, fetes i menjades, torrau una mica el pa. En canvi, si les menjareu més tard, millor posar el pa sense torrar.

A continuació, les podreu muntar. Amb l’ajuda d’una forqueta i una mica de manya, col·locam amb gràcia sobre el pa l’escalivada. Després, hi col·locam el bacallà fumat mirant de que agafi altura. I finalment, hi posam una fulleta de julivert. I ja està! A gaudir-ho! Bon profit a tots!

Escalivada i bacallà 2.

Receptes similars: Barquetes i picades

Coquetes de pebres torrats

Publicat dia 31 agost 2013

  De nina, el dolç (com he dit moltes vegades) no m’agradava. En canvi, el salat m’agradava bastant a pesar de ser una menja miques. I de les coses que recordo que m’agradaven molt, molt, era la coca que pebres…

Llegeix-ne més

Mossegada de salmó i crema de formatge amb vinagreta de poma i mel.

Publicat dia 18 febrer 2013

Més d’un pensareu, quina combinació més estranya. Però don fe, de que aquesta mescla de sabors dóna resultat. La dolçor justa de la mel i la poma, l’àcid d’aquesta, amb el fumat del salmó, la suavitat del formatge i aquella…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Panades de sípia

Publicat dia 8 març 2015

És temps de carxofes, de ceba tendre, s’acosta el temps de xítxeros (o pèsols, o estiragassons, o pitxos…). És temps de que el temps millori ( i millora!). És temps de dejú en divendres. Temps de la jaia ‘Corema’ i…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salada

Galetes d’oli, d’Inca o “Quelitas”.

Publicat dia 27 maig 2013

Per fi sóc aquí! I vinc amb unes ganes terribles d’estar-me dins la cuina. No diré mentides, d’aquí quinze dies tinc selectivitat, tres dies intensos, però necessitava cuinar qualque cosa, i feia temps que no feia res salat. Pensant, pensant,…

Llegeix-ne més

Panades.

Publicat dia 24 març 2013

S’acosta Pasqua, i qui més no a Mallorca, farà (o com a mínim menjarà) panades. Pel que no sou illencs, les panades són juntament amb la freixura, els rubiols i els crespells, el plat típic de Mallorca quan arriba Pasqua….

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salat

Empanada de tonyina i pebres vermells.

Publicat dia 11 juliol 2013

  S’acosta el temps de pebres vermells i ja és ideal fer sopars a la fresca. I un mos d’aquesta empanada, acompanyada d’un trampó, un vinet o cervesa i de bona companyia fa d’un vespre una vetllada excel·lent. Aquesta és…

Llegeix-ne més

Quiche de xampinyons, porros i cuixot.

Publicat dia 1 febrer 2013

De ben segur que heu menjat moltes vegades i feta de moltes maneres una quiche. Ma mare en fa sempre que tenim qualque cosa, perquè és fàcil i agrada a tothom! En fan de tots els gustos, amb pasta brisa,…

Llegeix-ne més

Comenta