Quiche de xampinyons, porros i cuixot.

Publicat dia 1 febrer 2013 Coques i pastissos salats. Salat
Quiche de xampinyons, porros i cuixot.

De ben segur que heu menjat moltes vegades i feta de moltes maneres una quiche. Ma mare en fa sempre que tenim qualque cosa, perquè és fàcil i agrada a tothom! En fan de tots els gustos, amb pasta brisa, de fulls, amb formatges de cabra, amb salmó, amb poma, amb tonyina, espinacs… En fi! Una recepta molt versàtil que dóna ales a a la imaginació.Probablement la  més coneguda és la quiche Lorraine, de cansalada i ceba. Aquest pastís salat té el seu origen a França, tot i que és coneguda a tot el món.

Si no voleu fer la pasta o no teniu temps la podeu comprar feta, que és de bona qualitat, i servirà ben igual. Però a jo m’agrada fer-la a casa, i pels més valents, us animo a que també ho proveu. L’èxit està assegurat!

Us explic com fer-la. 

Ingredients. 

Per la pasta brisa o “quebrada”:

 • 225 gr de farina fluixa. 
 • 120 gr de mantega.
 • 5 cullerades d’aigua de gelera.
 • Pessic de sal.

Per el farcit:

 • 3 o 4 porros. 
 • 300 gr de xampinyons.
 • 200 gr de cuixot dolç en talls.
 • 100 gr de formatge gouda. (O el que preferiu)
 • 200 ml de nata.
 • 200 gr de llet.
 • 4 ous.
 • Sal.
 • Oli.
 • Pebre bo.
 • Nou moscada.

Elaboració. 

Començarem a preparar la pasta. Per això, posam la farina i el pessic de sal dins un bol, feim un petit volcà i hi abocam la mantega tallada a daus petits i l’aigua. Amb la mà, l’amassam el mínim fins que tots els ingredients s’hagin convertit en una bola compacte. És important no amassar gaire aquesta pasta, perquè perd la seva gràcia. En tenir-la apunt, la guardam dins el bol tapat amb un film i la posam dins la gelera. Hi ha d’estar una hora mínim.

Ens posam a preparar el farcit. Per començar, tallarem els porros ja nets, per la meitat i després en semicercles d’un dit de gruixa, després laminam els xampinyons. A continuació, posam una pella al foc amb una mica d’oli d’oliva. En esser calent, hi posam primer els porros, i passat un o dos minuts, hi afegim els xampinyons. Quan vegem que comencen a baratar el color apagam el foc. Pensau que no han de coure del tot, perquè els queda tot el temps de forn.

Encenem el forn a 200 ºC.

Per seguir, feim a trossets quadrats el cuixot, i tallam el formatge en cubets ben petits. Ho posam tot dins un bol, juntament amb els xampinyons i els porros. Hi afegim la nata, la llet, i els ous. Ho mesclam tot, i ho ajustam de sal, pebre bo i nou moscada al gust.

És el moment d’estendre la pasta sobre un motlle (jo n’utilitz un de desmuntable) prèviament untat de mantega i farina. En tenir-lo ben folrat amb la massa, hi abocam el farcit, i ho enfornam uns 45-50, fins que sigui ben ros.

El treim, el deixam refredar, i ja el tenim apunt!

Bon profit!

4.

Receptes similars: Coques i pastissos salats

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Coquetes de pebres torrats

Publicat dia 31 agost 2013

  De nina, el dolç (com he dit moltes vegades) no m’agradava. En canvi, el salat m’agradava bastant a pesar de ser una menja miques. I de les coses que recordo que m’agradaven molt, molt, era la coca que pebres…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salat

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Panades de sípia

Publicat dia 8 març 2015

És temps de carxofes, de ceba tendre, s’acosta el temps de xítxeros (o pèsols, o estiragassons, o pitxos…). És temps de que el temps millori ( i millora!). És temps de dejú en divendres. Temps de la jaia ‘Corema’ i…

Llegeix-ne més

Comenta