No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any ja! i alhora un any només? He viscut moltes coses, he tingut grans experiències, i he conegut sobre tot molta gent. I aquesta gent sou vosaltres, a qui vull donar les gràcies de cor, per ser aquí. Això que faig ho faig per vosaltres i per mi, però només és possible gràcies a tots vosaltres. Gràcies de tot cor!
I donats aquests agraïments, que falta fan i bé es mereixen, anem amb la recepta d’avui, que com no, gira al voltant dels bunyols, que aquest any he volgut diferenciar fent-los de moniato vermell. Els aporta un color taronjós i un puntet més dolç que els típics de patata, que ja vam publicar l’any passat.
Per les nostres terres illenques, aquests dies, és impossible no menjar-ne cap. Vas pels carrers, per les fires, per les places, i trobar algú davant una olla coent aquests dolços és molt comú. I fan una oloreta més peculiar, que es coneix de lluny… Un dia, curiosament, a una fira, vaig veure un cartell que anunciava: bunyols, buñuelos, mallorcan donuts. I em va fer molta gràcia. Per això deman, us venen de gust uns mallorcan donuts?
Ingredients.
- 600 gr de moniato roig palat i cru.
- 400 gr de farina.
- 20 gr de llevat sec.
- 3 ous.
- 2 vermells.
- 150 gr de llet.
- Oli de girasol per fregir.
- Sucre, mel, llet condensada… (El que us doni la imaginació.)
Elaboració.
Començam per bullir el moniato dins aigua. Quan sigui ben cuit, el traurem i el passarem per un passa puré a fi de que ens quedi una pasteta fina, com un puré de moniato. (Ho podeu fer amb altres estris de cuina, però aquest és el millor!) Quan no cremi (no ha de ser fred, perquè al tou li costarà molt més pujar) hi anirem afegint els ous, d’un en un. Quan sigui apunt, encalentirem la llet una mica per fondre el llevat. Ha de ser tèbia, perquè si és massa calenta romprem l’efecte del llevat. L’incorporam a la mescla. A continuació, anirem afegint la farina per tandes, fins que trobem que està bé. Jo recoman aquesta quantita, però pot variar una mica si la trobau molt espessa o molt clara. En estar apunt, ho tapam, i ho deixam “tovar” a un lloc càlid. En mitja horeta, 3/4, veureu que ha pujat. No ha de duplicar el volum, però si que ha de tovar una mica (la meitat del seu volum, o tres quarts.)
Ara preparam una paella amb 2 o 3 dits d’oli i la posam al foc, i preparam un bol amb aigua i sal aprop. Per comprovar si l’oli és apunt hi tiram unes gotes d’aigua, serà apunt quan automàticament faci soroll o “canti” que li deim.
Ara ve la part més complicada i divertida de l’elaboració: em de donar forma als bunyols. Per això, vos adjunt les fotografies i els passos que vaig fer l’any passat, perquè us sigui més fàcil!
1. Amb una mà formant una espècie de volcà, formem una petita bolla de pasta que quan estrenyerem el puny sortiran entre el dit polze i l’índex.
2. Ens banyem els dits de l’altre mà amb l’aigua i sal, i agafam la bolla de pasta amb la punta dels dits.
3. Ràpidament, li feim un forat amb la fricció dels dits cor i polze, i ho deixam caure dins l’oli calent.
Repetim l’acció fins que l’olla sigui plena i els dauram per les dues bandes. En ser ben rossos els treim i els posam dins un colador per eliminar-ne tot l’accés d’oli. Feim el mateix amb tota la pasta, i ja tenim tots els bunyols apunt!
Sucats en sucre… mmmm… Molts d’anys a tots!
M’encanten aquests bunyols!!! Quin color! I que flonjos!!!!!
Petons
Sí? Has provat de fer-los? Moltes gràcies!
Petonets! ^^