Abans de res, vull agrair de cor a l’equip de Gastronòmicament per pensar amb jo, per deixar-me formar part d’aquest projecte, i per ser tan fantàstics i genials. Esperem que aquesta aventura duri molt de temps, perquè sou fantàstics!
Cercant entre receptes per estrenar aquest nou format, he topat aquesta. Algú dirà, una simple coca? Però és que, aquesta simple coca, és la meva coca preferida i també la de la meva padrina Francisca, i és la que fem un dia de festa per menjar amb el gelat. M’encanta fer coses sofisticades quan puc, però del que pas més gust de menjar, és un trosset de coca de quarto.
La primera vegada que vaig tastar aquesta coca, va ser a ca sa padrina de na Cati. L’acabaven de fer i me’n va dar un tros. La vaig trobar perfecte! “Això és sa tia Bàrbara que les fa tan bones” i, un any més tard vaig aconseguir la recepta. És una recepta per una coca molt grossa. Feu-ne només la meitat, o tres quarts, el resultat serà igual. Només té uns quants secrets perquè quedi perfecte que ara us revelaré. Ens hi posam?
Ingredients.
- 480 gr de sucre.
- 150 gr de farina.
- 150 gr de fècula de patata. *
- 1 iogurt. *
- 95 gr d’oli de gira-sol.
- 12 ous.
- 1 sobre de llevat en pols.
- Un pessic de sal.
*: Si no teniu fècula de patata, podeu fer-la tota amb farina. No queda tan fina, però queda molt bé.
*: Si voleu donar-li un altre toc distint, podeu posar-li de coco o llimona.
Elaboració.
Partirem per separar els vermells dels blancs i posar-los en dos bols distints. Abocarem la meitat del sucre i una mica més als vermells i amb una batedora elèctrica prevista de varetes ho batem fins que hagi blanquejat i el sucre si hagi dissolt. Després, hi afegim el iogurt i l’oli, i ho tornam a batre bé.
Apart, mesclam la fècula, la farina i el llevat. A poc a poc, i per tandes, ho afegim als vermells. Quan s’hagi incorporat, ens posam amb els blancs. Hi afegirem la sal, i començarem a batre i quan sigui quasi ferm, hi afegim a poc a poc el sucre. És molt important que quedi ben ferm, perquè és una part molt important de la recepta.
A poc a poc, afegim els blancs a la mescla principal. Quan sigui apunt, ho abocam dins un motlle prèviament untant de mantega i farina. Ho portam al forn que haurem encalentit a 190 graus, i just ficar-li, abaixam la temperatura a 160-155 graus. Ha de caure una hora i 10 minuts aproximadament i és molt important no obrir el forn fins passats els primers 50 minuts com a mínim. Comprovarem que sigui apunt amb un escuradents que haurà de sortir net.
En ser cuita la traurem i li darem tres cops secs al terra per “espantar-la”. La deixam reposar una mica dins el motlle i finalment la desemmotllarem. Una mica de sucre en pols, i que faci molt profit!