La coca de la tia Bàrbara.

Publicat dia 8 juliol 2013 Coques i pastissos. Cuina Mallorquina. Dolç. Dolça
La coca de la tia Bàrbara.

Abans de res, vull agrair de cor a l’equip de Gastronòmicament per pensar amb jo, per deixar-me formar part d’aquest projecte, i per ser tan fantàstics i genials. Esperem que aquesta aventura duri molt de temps, perquè sou fantàstics!

Cercant entre receptes per estrenar aquest nou format, he topat aquesta. Algú dirà, una simple coca? Però és que, aquesta simple coca, és la meva coca preferida i també la de la meva padrina Francisca, i és la que fem un dia de festa per menjar amb el gelat. M’encanta fer coses sofisticades quan puc, però del que pas més gust de menjar, és un trosset de coca de quarto.

La primera vegada que vaig tastar aquesta coca, va ser a ca sa padrina de na Cati. L’acabaven de fer i me’n va dar un tros. La vaig trobar perfecte! “Això és sa tia Bàrbara que les fa tan bones” i, un any més tard vaig aconseguir la recepta. És una recepta per una coca molt grossa. Feu-ne  només la meitat, o tres quarts, el resultat serà igual. Només té uns quants secrets perquè quedi perfecte que ara us revelaré. Ens hi posam? 

Ingredients. 

  • 480 gr de sucre.
  • 150 gr de farina.
  • 150 gr de fècula de patata. *
  • 1 iogurt. *
  • 95 gr d’oli de gira-sol.
  • 12 ous.
  • 1 sobre de llevat en pols.
  • Un pessic de sal.

*: Si no teniu fècula de patata, podeu fer-la tota amb farina. No queda tan fina, però queda molt bé.

*: Si voleu donar-li un altre toc distint, podeu posar-li de coco o llimona.

Elaboració. 

Partirem per separar els vermells dels blancs i posar-los en dos bols distints. Abocarem la meitat del sucre i una mica més als vermells i amb una batedora elèctrica prevista de varetes ho batem fins que hagi blanquejat i el sucre si hagi dissolt. Després, hi afegim el iogurt i l’oli, i ho tornam a batre bé.

Apart, mesclam la fècula, la farina i el llevat. A poc a poc, i per tandes, ho afegim als vermells. Quan s’hagi incorporat, ens posam amb els blancs. Hi afegirem la sal, i començarem a batre i quan sigui quasi ferm, hi afegim a poc a poc el sucre. És molt important que quedi ben ferm, perquè és una part molt important de la recepta.

A poc a poc, afegim els blancs a la mescla principal. Quan sigui apunt, ho abocam dins un motlle prèviament untant de mantega i farina. Ho portam al forn que haurem encalentit a 190 graus, i just ficar-li, abaixam la temperatura a 160-155 graus. Ha de caure una hora i 10 minuts aproximadament i és molt important no obrir el forn fins passats els primers 50 minuts com a mínim. Comprovarem que sigui apunt amb un escuradents que haurà de sortir net.

En ser cuita la traurem i li darem tres cops secs al terra per “espantar-la”. La deixam reposar una mica dins el motlle i finalment la desemmotllarem. Una mica de sucre en pols, i que faci molt profit!

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Coquetes de patata

Publicat dia 8 desembre 2014

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofà, amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què?…

Llegeix-ne més

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any…

Llegeix-ne més

Comenta