La primera vegada que vaig testar una cervesa negra va ser a Sa Pobla, aquell racó de Mallorca on hi tenc un trosset de cor. Amb ells, els meus amics, un vespre, vam fer una cata de cerveses. Concretament qui me la va donar a tastar, va ser en Joan Company. Em va encantar. Record que vaig dir: Uau! Té regust a cafè Joan! Per tot això, el dia que vaig descobrir aquest pastís, em vaig jurar que seria per ells. I així va ser. Aquesta va per tots vosaltres, zàvios, foristes, poblers, però sobretot amics. Sou com la xocolata a la meva vida: sense ella es pot viure, però m’hi neg a fer-ho (no seria tan feliç!)
La recepta no sé de qui és, però per tot és la mateixa. Per tant, vull donar les gràcies al seu creador anònim. Té un color negre intens, i predomina el gust a xocolata. Però la cervesa, li dóna el seu toc especial, aquell gust fermentat, aquell noséquè especial. La cobertura, l’endolceix i la revesteix. Hi queda fantàstica. Amants de la cervesa, és la vostra. Amants de la xocolata, no la vos podeu perdre. I llépols en general com jo, sé que no li direu que no. La tastam?
Ingredients.
Per la coca.
- 250 ml de cervesa Guiness
- 400 g de sucre
- 140ml de nata (35% de MG)
- 80 g de cacau en pols
- 250 g de mantega
- 250 g de farina
- 2 culleretes i 1/2 de bicarbonat.
- 1 cullereta d’essència de vainilla.
- 2 ous.
Per la cobertura.
- 300 g de formatge crema.
- 150 g de sucre en pols.
- 360 ml de nata líquida per muntar.
Elaboració.
Dins un perol hi posam la mantega i la cervesa al foc. Quan la mantega sigui fosa, ho retiram i ho deixam refredar. A un bol apart, mesclam bé els ingredients secs. I dins un altre, amb ajuda d’unes varetes (millor elèctriques) mesclam els líquids: ous, la nata i l’essència de vainilla.
Quan estigui ben mesclat, hi incorporarem la mantega i la cervesa. Ara, per tandes, hi incorporam els ingredients secs, fins que no ens quedi cap grum. Finalment, ho abocam dins un motlle (millor dels que es desmunten) untat de mantega i després una capa fina de farina, i ho portarem al forn 50 minuts aproximadament a 180 graus. Després, la traurem i la deixarem refredar.
Anem amb la cobertura: amb l’ajuda d’unes varetes, mesclem bé el formatge crema i el sucre. Ha de quedar ben homogeni. Després muntam la nata amb les varetes. Per muntar-la bé, ha de ser ben freda. Inclús si el bol és ben fred, millor. Després, l’incorporam per tandes al formatge, amb moviments de d’alt abaix.
Finalment (quan el pastís sigui fred!) hi col·locam la mescla a sobre. Hi haurà una capa generosa. I llestos! Bon profit!