Un tiramisú per a n’Aina.

Publicat dia 14 octubre 2012 Coques i pastissos. De cullera. Dolç
Un tiramisú per a n'Aina.
 Qui no ha menjat mai tiramisú? Idò jo he decidit començar aquesta aventura amb un trosset d’aquest dolç tan conegut. El vaig preparar per celebrar l’aniversari d’una persona molt especial, n’Aina, qui no s’ho va pensar ni dos minuts quan li vaig preguntar per un postre. 

D’aquest postre d’origen italià, tothom en té la seva recepta i n’hi ha moltes versions, però totes coincideixen en un mateix ingredient: el mascarpone. Jo n’he volgut elaborar la meva recepta, i aquest n’és el resultat: una tiramisú amb mousse de mascarpone. Esper que us animeu i vos agradi! 

Ingredients. 

 • 500 gr de mascarpone.
 • 200 gr de nata per muntar.
 • 4 vermells d’ou.
 • 2 blancs d’ou.
 • Un pessic de sal.
 • 100 gr de sucre.
 • 40 melindros.
 • 250 gr de cafè.
 • 60 gr de Amaretto.
 • Cacau pur en pols.
 • 4 fulls de gelatina.
 • 50 gr de llet.

Elaboració. 

Per començar partim els melindros per la meitat i els col·locam drets a les voreres d’un motlle i en folram la base.

Dins un recipient mesclam el cafè amb l’Amaretto o licor escollit, i amb l’ajuda d’un pinzell o cullereta, engatam els melindros de la base (no els de les parets.)

Tot seguit, separam els vermells dels blancs, i dipositam 4 vermells dins un bol, i dues clares dins un altre. Afegim 50 gr de sucre als 4 vermells, i els batem amb la batedora de varetes fins que blanquegin i hagin quasi triplicat el volum. El sucre s’hi haurà dissolt. Després, pujam els blancs amb el pessic de sal a punt de neu i quan estiguin hi afegim els 50 gr de sucre restants i seguim batent fins que s’hi hagin fos.

A continuació mesclam els vermells amb el formatge mascarpone, fins aconseguir una mescla uniforme. Us podeu ajudar de la batedora. Després amb una espàtula o llengua, incorporem a la mescla anterior els blancs per tandes, en moviments de dalt a baixa, perquè no perdin tan de volum i s’abaixin.

Col·locam els 4 fulls de gelatina dins aigua freda perquè reblanesquin.

Dins un bol pujam la nata fins que quedi ferma. Perquè pugi correctament ha de ser ben freda, i millor si ho és el recipient i les varetes que utilitzarem. Perquè ho siguin prèviament les haurem col·locades dins el congelador. No s’ha de pujar més del que toca, perquè després es talla. Quan sigui apunt, s’incorpora a la mescla d’ous i mascarpone, amb el mateix procediment que amb els blancs, amb delicadesa.

Encalentim 50 gr de llet al microones (no ha de bullir), escorrem els fulls de gelatina, i els hi dissolem dins la llet amb una cullera. Quan s’hi hagi fosa perfectament, incorporem poc a poc la gelatina i la llet dins la mescla anterior, amb moviments envoltants (de dalt a baix).

Ara que ja tenim la mousse de mascarpone apunt, només queda muntar el tiramisú. Per això, dipositam la meitat de la mescla sobre els melindros humits, i ho aplanam amb l’ajuda d’una espàtula. Hi col·locam la resta dels melindros a sobre, i els tornam a engatar amb el que ens ha quedat de la mescla del cafè. Finalment, hi posam la meitat restant de la mescla del mascarpone, i ho allisam bé, abans de ficar-ho dins la gelera fins que sigui ben fred. (El tiramisú és més bo, d’un dia per l’altre.)

Per finalitzar-lo, treim els costats del motlle, i amb un colador fi, empolvoram tota la superfície del tiramisú amb  cacau pur. Ja és apunt per fer-li una bona mossegada!

Que aprofiti!

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: De cullera

Coca de maionesa i xocolata.

Publicat dia 13 desembre 2013

No! No he perdut el cap. I tampoc heu llegit malament. Es tracta d’un pastis de xocolata i maionesa. Però puc endevinar la vostra cara, perquè segur que s’assembla a la meva quan vaig llegir la recepta al llibre La…

Llegeix-ne més

Flam de llet condensada

Publicat dia 17 novembre 2013

Ho sé, sembla que he fugit del mapa… Però si bé no del mapa, si de la cuina. No sabeu el greu que em sap, però no m’atur. Però aquest cap de setmana, m’he donat un premi i m’he passat…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Comenta