D’aquest postre d’origen italià, tothom en té la seva recepta i n’hi ha moltes versions, però totes coincideixen en un mateix ingredient: el mascarpone. Jo n’he volgut elaborar la meva recepta, i aquest n’és el resultat: una tiramisú amb mousse de mascarpone. Esper que us animeu i vos agradi!
Ingredients.
- 500 gr de mascarpone.
- 200 gr de nata per muntar.
- 4 vermells d’ou.
- 2 blancs d’ou.
- Un pessic de sal.
- 100 gr de sucre.
- 40 melindros.
- 250 gr de cafè.
- 60 gr de Amaretto.
- Cacau pur en pols.
- 4 fulls de gelatina.
- 50 gr de llet.
Elaboració.
Per començar partim els melindros per la meitat i els col·locam drets a les voreres d’un motlle i en folram la base.
Dins un recipient mesclam el cafè amb l’Amaretto o licor escollit, i amb l’ajuda d’un pinzell o cullereta, engatam els melindros de la base (no els de les parets.)
Tot seguit, separam els vermells dels blancs, i dipositam 4 vermells dins un bol, i dues clares dins un altre. Afegim 50 gr de sucre als 4 vermells, i els batem amb la batedora de varetes fins que blanquegin i hagin quasi triplicat el volum. El sucre s’hi haurà dissolt. Després, pujam els blancs amb el pessic de sal a punt de neu i quan estiguin hi afegim els 50 gr de sucre restants i seguim batent fins que s’hi hagin fos.
A continuació mesclam els vermells amb el formatge mascarpone, fins aconseguir una mescla uniforme. Us podeu ajudar de la batedora. Després amb una espàtula o llengua, incorporem a la mescla anterior els blancs per tandes, en moviments de dalt a baixa, perquè no perdin tan de volum i s’abaixin.
Col·locam els 4 fulls de gelatina dins aigua freda perquè reblanesquin.
Dins un bol pujam la nata fins que quedi ferma. Perquè pugi correctament ha de ser ben freda, i millor si ho és el recipient i les varetes que utilitzarem. Perquè ho siguin prèviament les haurem col·locades dins el congelador. No s’ha de pujar més del que toca, perquè després es talla. Quan sigui apunt, s’incorpora a la mescla d’ous i mascarpone, amb el mateix procediment que amb els blancs, amb delicadesa.
Encalentim 50 gr de llet al microones (no ha de bullir), escorrem els fulls de gelatina, i els hi dissolem dins la llet amb una cullera. Quan s’hi hagi fosa perfectament, incorporem poc a poc la gelatina i la llet dins la mescla anterior, amb moviments envoltants (de dalt a baix).
Ara que ja tenim la mousse de mascarpone apunt, només queda muntar el tiramisú. Per això, dipositam la meitat de la mescla sobre els melindros humits, i ho aplanam amb l’ajuda d’una espàtula. Hi col·locam la resta dels melindros a sobre, i els tornam a engatar amb el que ens ha quedat de la mescla del cafè. Finalment, hi posam la meitat restant de la mescla del mascarpone, i ho allisam bé, abans de ficar-ho dins la gelera fins que sigui ben fred. (El tiramisú és més bo, d’un dia per l’altre.)
Per finalitzar-lo, treim els costats del motlle, i amb un colador fi, empolvoram tota la superfície del tiramisú amb cacau pur. Ja és apunt per fer-li una bona mossegada!
Que aprofiti!