Appeltaart

Publicat dia 18 setembre 2014 Coques i pastissos. Dolç
Appeltaart

Aquestes. Aquestes són les meves postres preferides, entre totes les postres del món mundial. (D’entre totes aquelles que he tingut la sort de provar!) Appeltaart, és el nom original, però és un pastís holandès de poma. I la recepta, me la va donar una holandesa! Veureu, a un aniversari, hi havia aquest pastís sobre la taula. Cert és que visualment, no és que cridi molt l’atenció, però com que jo tenc el vici de menjar allò que no he menjat mai, no vaig poder estar de tastar-lo. I des d’aquell moment visc amb passió per aquest pastís de poma i panses. Em van dir que l’havia fet l’Ana, i ella em va prometre la recepta. I aquí la teniu. 
Jo adjuntaré la recepta tal com la faig. Però puntualitzaré, que l’original du llavors de fonoll (que no ens agraden massa, ni a jo ni a l’Ana i no n’hi posam) i que no porta ‘cumble’ o ‘kruimels’ que diu ella (la cobertura grumosa) sinó que es fan tiretes i queda un reixat. Això ho podeu fer al vostre gust. A mi m’encanta acompanyar-la d’una crema anglesa, o una crema pastissera clara, i afegir-hi una mica d’ametlla mòlta al cumble.
Abans de res, i de tot cor, vull donar les gràcies a l’Ana per la recepta, i per aquest descobriment tan dolç.
I ara què? La tastau?

Ingredients. 

Base.

 • 200 gr de farina.
 • 225 gr de mantega tallada a daus freda.
 • 140 gr de sucre.
 • Un pessic de sal.
 • Una mica de ratlladura de llimona.
 • Unes gotes d’essència de vainilla, o sucre vainilla.
 • 75 gr d’ametlla picada. (Opcional per a la guarnició.)

Farcit.

 • 600 gr de poma àcida.
 • Suc d’una llimona.
 • 80 gr de panses. (Al gust)
 • 1 cullerada de canyella.
 • 1 cullerada de pols de natilles de sobre.
 • 1 ou.
 • 2 cullerades de llet.
 • 1 cullerada de llavors de fonoll. (Ni l’Ana ni jo n’hi posam. Però la recepta original en duu.)

Elaboració. 

Dins un bol hi posam totes els ingredients secs de la base (farina, sucre, sal) i ho mesclam bé procurant que no quedin grums. Ara, tallam la mantega a daus petits, i li afegim, juntament amb la ratlladura de la llimona i la vainilla. Amassam fins aconseguir un resultat suau i homogeni. Ho guardam mitja hora mínim dins la gelera.

Ara, és el moment de tallar a daus la poma. Com el cap del dit de grossos aproximadament perquè ens entenguem, d’uns 2 centímetres. Ho banyam amb el suc de llimona. Ara, treiem la massa, i l’estiram amb l’ajuda d’un aprimador entre dos trossos de paper film i folram un motlle desmuntable. Pensau que n’hem de guardar una mica per a la guarnició.

A continuació, mesclam la poma amb la canyella, les panses i la natilla en pols. Ho abocam dins el motlle. Mesclam la llet amb l’ou, i ho escampam una mica per sobra la poma, repartit. Ara, és el moment de mesclar el que ens ha sobrat de massa amb l’ametlla picada, fins aconseguir una textura grumosa. Vos podeu ajudar de més farina, més sucre o més mantega. Una mica a ull. Queda com a grums, alguns molt grans i d’altres més petits. Ho col·locam sobre la poma, i al forn!

Ho courem una hora aproximadament a 170 graus. Estarà apunt, quan sigui ben rossa la massa. En ser llesta, la deixam refredar bé, i final la servim. Pot anar acompanyada d’un gelat de vainilla, d’una crema anglesa calenta, o del que la vostra imaginació i paladar us digui. Que faci profit!

Appeltaart 2

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Comenta