Na Maria, una d’aquestes amigues de tota la vida, fa quinze dies, un dissabte, es va presentar a casa amb un tassonet de pasta i un full amb instruccions. N’havia sentit a parlar de la coca del Pare Pius, o coca de las Carmelitas Descalzas de Sevilla, de fet quan era petita sé que n’hi van regalar un tassó a ma mare que la va fer. La veritat em va fer molta il·lusió.
Vaig començar la recepta el dijous vinent i la vaig acabar aquest dissabte. Aquesta recepta té molts anys, i s’ha de fer en 10 dies, a partir de la massa del tassó que et regalen. Clar que segurament molts no la tendreu, per això he estat cercant per internet i he trobat la massa de la qual es parteix a aquest bloc, perquè sigueu els primers en començar aquesta cadena.
És una coca humida, i perfecte per berenar. Amb el gustet de canyella i taronja, i els trossets de poma, anous, i panses… és ideal. I el que fa més il·lusió és compartir-la amb tothom i formar part d’aquesta cadena. Sembla que ha de dur una feina, però no és aixÃ. És fa amb un tres i no res!Â
Només he d’aclarir tres coses: la mesura és la del tassó amb la qual us regalen la massa, no es posa dins la gelera i finalment, que la podeu començar amb un cert temps des de que rebeu el tassó. Jo per exemple vaig començar dijous per fer-la dissabte.
Ho provam? És ben senzill!
Ingredients.Â
Per la massa mare:
- 1 tassó de farina.
- 1 tassó de llet.
- 1/2 tassó de sucre.
- 1/2 sobre de llevat.
Elaboració:Â
Posarem tots els ingredients dins un bol, ho mesclarem bé, i ho reservam a un lloc fresc fora de la gelera fins el dia següent.
Els 10 dies:Â
El primer: Posarem dins un bol més gran la massa mare si som els primers en començar la coca o bé el tassonet que ens ens hagin donat en cas d’haver-lo rebut d’algú. Hi afegirem un tassó de sucre i un tassó de farina. No es mescla. Es tapa i es deixa fora de la gelera.
El segon: Ho mesclam i ho tornam deixar en reposar.
El tercer: No es toca.
El quart: No es toca.
El quint: No es toca.
El sisè: Afegim a la mescla un tassó de sucre, un de llet i un de farina. No es mescla. Ho tornam tapar i ho deixam fora de la gelera.
El setè: Ho mesclam i ho tornam deixar reposar.
El vuitè: No es toca.
El novè: No es toca.
El desè: Retiram de la massa tres tassons, els quals regalarem a tres persones més, juntament amb la recepta o l’enllaç de la web, i els desitjarem sort i salut, tal com indica la tradició.
Ingredients per el final:Â
- 2 tassons de farina.
- 1 tassó de sucre.
- 1 tassó de llet.
- 1 tassó d’oli d’oliva suau. (Pot esser de gira-sol, en cas de no tenir-ne)
- 2 ous.
- 1 sobre de llevat.
- 1 pessic de sal.
- 1 pessic de canyella en pols.
- Ratlladura d’una taronja.
- 1 poma.
- Panses, anous o ametlles, etc. *
* L’original du un tassó de anous o ametlles i un de panses. Però això va al gust de cadascú, tan en quantitat com amb ingredients. Que hi voleu posar xocolata? Endavant!
Elaboració:Â
Encenem el forn a 180 ºC.
Aboquem el que ens queda de massa després de retirar els tres tassonets dins un bol més gran. Hi afegim la llet i  l’oli. Ho remenam bé. A continuació, batem dins un plat els ous com si fossin per fer truita, i els hi incorporem. Ho tornam a mesclar bé.
És el moment d’afegir-hi el sucre, i quan ho haguem incorporat bé, hi afegirem la farina i el llevat en pols. Ho tornam a mesclar bé.
Pelam la poma, i la tallam a trossets. L’abocam a la mescla. Finalment, hi incorporam la canyella, el sucre i els ingredients escollits.
Ara ho abocam dins un motlle prèviament untat de mantega i una capa fina de farina. Ho enfornam durant 35-40 minuts.
La treim del forn, i la deixam refredar una mica. Finalment la desemmotllam, i ja és apunt!
Sort i salut!