Isabel Maria De Mel i Sucre Mans a l’obra, i que comenci l’aventura. Estaré encantada de que m’acompanyeu a aquest viatge carregat de sensacions, gustos, i sentits. Un viatge entre fogons, l’escalforeta del forn, estris, sal, mel i sucre.

Cocarrois de col i colflori.

Publicat dia 4 gener 2013 Cuina Mallorquina. Salada
Cocarrois de col i colflori.

Tots els que sou de Mallorca, segur que n’heu menjat més d’una vegada. I és que la veritat, els cocarrois, són un plat salat ben nostre, juntament amb les panades. Es creu que tenen un orígen semític, perquè els jueus feien unes pastes semblants, però com sempre és difícil determinar un orígen concret.

Se’n fan tot l’any, i es solen farcir de verdura, però durant l’hivern és  la temporada natural de les hortalisses de fulla verda, i se’n fan de col, de colflori, d’espinacs, de bledes… Un dia us publicaré una recepte de cocarrois de patata i ceba, que són una delícia, però avui us en present uns de col i colflori. A més de les verdures, hi ha qui els acompanya amb panses, o també pinyons, botifarró o sobrassada. Va al gust de cadascú! A mi m’agraden talment, sense res, o amb qualque pansa.

La pasta, originàriament duia saïm, i jo n’hi he posat. I perquè suc de taronja? Perquè la meva padrina Bel n’hi posa, i m’agraden molt. He de dir-vos que no n’havia fet mai, però vaja, crec que estan aprovats, i us anim a tots a que proveu. Per mi a era la primera vegada, i si m’ha anat bé, no pot esser tan difícil!

Començam? 

Ingredients per 10-12 cocarrois. 

Per la massa:

  • 120 gr d’oli d’oliva.
  • 100 gr d’aigua.
  • 60 gr saïm.
  • 40 gr de suc de taronja. (Una taronja aprox.)
  • La farina fluixa que es begui. (500 gr aprox.)

Pel farcit:

  • Mitja col. 
  • Mitja colflori.
  • 5 grells.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.
  • Pebre bo.
  • Pebre bord o vermell.
  • Panses. (opcional)
  • Botifarró. (opcional.)

Elaboració. 

Començarem preparant les verdures. Netejam la col i la colflori i les tallucam petites (sense picar-les!). Amb els grells, els netejam i li tallam deixant part de les fulles verdes. Els tallucam xapant-lo per la meitat i després en trossets de devers un centímetre o una mica menys. Ho mesclam amb les altres verdures. (En el cas que hi poseu botifarró és el moment de tallar-lo a bocins petits i mesclar-lo amb les verdures) Ara, posam la sal, i espitgem les verdures. Pensau que la col és una verdura que perd volum, i si no feim això els cocarrois ens quedarien buits. A continuació trempam la mescla amb un generós raig d’oli i els pebres bo i vermell. El trempat va al vostre gust, però pensau que ha de fer altet de sabor, perquè la pasta és bastant insípida.

Anem amb la pasta. Per això, fondrem el saïm al microones, i posarem tots els líquids dins un bol. A poc a poc, anirem posat farina i remenant amb els dits de la mà oberts, fins que la massa agafi consistència i la puguem treballar. Serà apunt quan no s’aferri a les mans. La treballarem un mica, a fi de donar-li elasticitat.

Encenem el forn a 210 ºC.

És el moment de donar-los forma.

1. Agafam una petita porció de massa i l’estenem amb l’ajuda d’un aprimador. Jo li dono forma rodona amb la tapa d’una tàper.

Primera passa.

2. Hi col·locam el farcit al centre. Podeu esser generosos, i que faci caramull. Pensau que és el farcit qui dóna gust al cocarroi. Si hi voleu posar panses, és el moment de posar-les-hi. Va a gust!

Segona passa.3. Ara el tancam, Per això agafam dues bandes i les unim amb els dit al centre i anam cap els costats, resseguint el caramull de les verdures.

Tercera passa.4. Ara, amb l’ajuda d’unes estisores tallam la pasta sobrant i deixam devers mig centímetre de pasta o una mica més, per després fer-hi el pessic.

Quarta passa

5. És el moment de fer-los el pessic. Per això, començam d’un costat, i amb el dit gros i l’índex espitjam fort (pessigam) i després ho tombam cap un costat. A continuació, arran, tornam a estrènyer, i tornam a tombar cap al mateix costat. Així fins acabar tot el cocarroi.

Quinta passa.Així com els anem fent, les col·locam a una llauna amb un paper de forn, i quan estiguin tots fets, els enfornam durant 30 minuts aproximadament. Sabrem que són llestos quan agafin coloret i facin sola. (Es a dir, per sota tenguin un color). I ja són llestos!.

Vagin de gust i feliç 2013 a tothom!

2.

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salada

Panades de sípia

Publicat dia 8 març 2015

És temps de carxofes, de ceba tendre, s’acosta el temps de xítxeros (o pèsols, o estiragassons, o pitxos…). És temps de que el temps millori ( i millora!). És temps de dejú en divendres. Temps de la jaia ‘Corema’ i…

Llegeix-ne més

Coquetes de pebres torrats

Publicat dia 31 agost 2013

  De nina, el dolç (com he dit moltes vegades) no m’agradava. En canvi, el salat m’agradava bastant a pesar de ser una menja miques. I de les coses que recordo que m’agradaven molt, molt, era la coca que pebres…

Llegeix-ne més

Comenta