Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofĂ , amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què? No vos fa ganes que això sigui aixĂ el pròxim diumenge? I perquè no dimarts, o dimecres, o qualsevol altre dia; i es que no Ă©s necessari cap motiu ni un per gaudir d’una estona tan dolça.
Aquesta recepta, tĂpica de Nadal, Ă©s la que fa la meva padrina. En fa moltes i les reparteix entre la famĂlia. Estem tots ben contents i ens duren ben poc! Ella fa una massa mare, tot i que em va dir que tampoc era necessari. Jo us explicarĂ© com fer-la, però si optau per no fer-ho Ă©s tan simple com fondre el llevat dins aigua tèbia i  seguir amb la recepta. Ho intentam?
Ingredients (12 petites)
- 150 g de patata crua.
- 200 g de sucre.
- 500 g de farina de força.
- 25-30 g de saĂŻm.
- 3 ous petits.
- 25 gr de llevat premsat.
- 100 g d’aigua tèbia.
ElaboraciĂł.Â
Primer de tot, posam les patates a bullir. Mentre, preparam la massa mare fonent el llevat dins l’aigua i afegint-hi  uns 60 g de farina aproximadament. Ho deixam fermentar.
Quan la patata sigui cuita, la passam pel passa purĂ©. Hi afegim el saĂŻm fos, i el sucre, i ho remenam bĂ© amb les mans. A  continuaciĂł anam afegint els ous d’un en un i els integram bĂ©. A continuaciĂł, afegim la massa mare, ho mesclam bĂ©, desprĂ©s hi afegim la farina restant per tandes, i ho pastam tot amb energia fins que ens quedi una pasta llisa. Si s’enganxa molt, untau-vos les mans d’oli. En estar apunt, la  ficau dins un bol untat lleugerament d’oli, ho tapau amb un pedaç o paper film  i ho deixau fermentar de nou. Depèn de la temperatura ambient, però en doblar el volum estarĂ apunt.
Quan sigui apunt, tornau a pastar la massa sobre una taula enfarinada. Posteriorment, fem trossos d’uns 80-90 gr aproximadament. Ara, donam forma rodona: agafam els costats i els portam al centre, a  fi d’arrodonir-la i de fer-li perdre tot el tou,  i desprĂ©s l’acabam d’enllestir amb els laterals de les mans, fins que quedi una superfĂcie llisa. Les deixam sobre una llauna amb paper vegetal, ben separades i els untam d’oli. Les deixam fermentar dins el forn tancat. Millor de la nit al matĂ segĂĽent. Han de ser ben toves, perquè sinĂł, quedaran dures!
( Si frisau una mica, sempre podeu posar una olla d’aigua ben calenta dins el forn, feu que aquest agafi temperatura i humitat, i agafaran el tou molt mĂ©s aviat. La meva padrina ho fa dins una gelera vella, i en unes hores, ho tĂ© apunt!)
Quan siguin apunt, encenem el forn a uns 160 graus, i les covem uns 10 minuts o fins que siguin ben rosses. En esser cuites, les traiem, les deixam refredar, i les ensucram amb sucre pols, i ja sĂłn apunt!
Bon profit i bon Nadal!