Challah o pa trenat jueu.

Publicat dia 5 febrer 2016 Pans i masses.
Challah o pa trenat jueu.

Sabeu quan feis una recepta i vos ompl d’il·lusió? Aquella que fa molt de temps que la vols fer, i no la fas, i ho vas deixat… Fins que un dia sense gaire meditació decideixes que aquell és el dia. Idò aquest dia era ahir. I com m’ha agradat fer-la! El pa és la meva assignatura pendent, i a més, em sembla un món fascinant. Per això m’he engrescat a començar la meva aventura entre masses i farines amb aquest en concret: és senzill i queda preciós. Èxit assegurat!

La recepta és una petita adaptació d’un dels llibres de cuina que més m’agraden de tots els que tenc: Nueva York: Las recetas de culto. El challah (es pronuncia ‘jalà’) és un pa que es consumeix durant el Sàbat jueu, és un pa de festa. El resultat és un pa molt flonjo, similar al brioix francès. Jo avui dematí n’he berenat amb mantega i confitura i m’ha agradat molt. Què és de gratificant fer pa a casa!

Ingredients.

Secs:

  • 575 gr de farina fluixa.
  • 20 gr de llevat fresc.
  • 55 gr de sucre.
  • 10 gr de sal.

Líquids:

  • 2 ous mitjans.
  • 2 vermells d’ou.
  • 40 gr d’oli d’oliva.
  • 140 gr d’aigua tèbia.

Acabat:

  • Un rovell d’ou.
  • Llavors de rosella.

Elaboració.

Primer mesclam els ingredients secs dins un bol. El llevat el fem a bocinets petits, i amb l’amassat es fondrà. Per altre banda, batem els ingredients humits, tots junts. És el moment d’amassar. Anam introduint els ingredients secs als ingredients humits, i quan estiguin tots mesclats, traiem la massa de dins el bol i la posam sobre una superfície plana enfarinada i començam a treballar-la amb les mans fins a aconseguir una massa llisa i elàstica. Jo la vaig amassar uns 20 minuts.

Untam d’oli el bol i la deixam reposar tapada amb un paper film fins que hagi doblat el volum.

TRUC: Si t’assembles a jo i no tens molta paciència per esperar, o simplement frises, col·loca una olla d’aigua calenta dins el forn apagat, a fi de que agafi temperatura i humitat i el temps d’espera sigui més curt.

Quan hagi doblat el volum, és el moment de fer la trunyella! Dividim la massa amb 6 porcions iguals (uns 160 gr per porció). Les estiram amb les mans fins fer 6 cilindres llargs i prims, mentre els traiem l’aire. Ara ve el moment més creatiu de tots, però com que no ho sé explicar bé, vos adjunt un vídeo de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6zqEzXjXIbo

Si aquesta opció vos sembla massa complicada (però insistesc en que no ho és tant, quan li has pillat el truc) podeu simplement fer una trena de tres cordells. Serà igual de bonic i bo.

TRUC: Jo vos aconsell que faceu la trena sobre el paper d’enfornar directament, ja que així evitau accidents a l’hora de moure-ho.

A continuació untam la trena d’oli lleugerament perquè no faci crosta mentre reposa (aquest punt no sé si és necessari, però jo ho vaig fer.) i cobrim amb paper film i ho deixam reposar de nou fins que hagi doblat el volum.

Encenem el forn a 180 graus.

Untam la trena amb el vermell d’ou batut i un pinzell, i finalment hi posam per sobre les llavors de rosella.

Enfornam uns 30-40 minuts, depèn del forn, i això ja estarà apunt! Bon profit!

Challah 2.

Comenta