Les cireres són d’aquelles petites coses que em fan perdre el seny. M’encanten. La veritat és que com més m’agraden és així, talment, sense res més, però tenia moltes ganes de fer un pastís de formatge, i em vaig posar a llegir, cercar, mirar… I després d’una recerca intensiva, vaig topar amb una recepta de New York Cheesecake amb cireres a un bloc anglès. La intenció era seguir-la (de fet m’hi he inspirat), però una mala interpretació del que posava, i la falta d’ingredients va comportar que realitzés la meva pròpia coca de formatge, i no diré mentides: estic contenta del resultat.
Queda un pastís llépol, amb un toc àcid de les cireres. Molt cremós i fresquet, és genial per arrodonir un àpat. Queden al mercat les últimes cireres, i encara són excel·lents. No és complicada de fer, de fet no té pèrdua, i quedareu com a senyors. Què me’n dieu? Us ha fet ganes? Idò anem amb la recepta!
Ingredients.
Per la base:
- 250gr de galetes tipus Digestive
- 70gr de galetes de Maria
- 100gr de mantega
- Una cullerada de llet.
- 70gr sucre.
Per el farcit:
- 600gr de formatge crema.
- 100gr llet
- Mitja cullerada d’extracte de vainilla
- 3 ous
- 2 vermells d’ou
- 20gr farina.
- 180gr de sucre.
Per la salsa:
- 400gr cireres. (Després els llevarem el pinyol) *
- Unes gotes d’extracte de vainilla
- 2 cullerades de suc llimona.
- 2 cullerades de de moscatell. (opcional)
- 70 gr sucre
- 10 gr maicena
- 80 gr d’aigua.
*: Jo hi he posat cireres, però ho podríeu fer amb el que volguéssiu, tenint en compte que a lo millor variaria una mica l’aigua i el sucre.
Elaboració:
Començarem per la base de galetes. Primer, les picam totes ben fines, i les abocam dins un bol. Seguidament, hi abocam el sucre, la mantega pomada (a temperatura ambient) i la llet. Anam pastant fins a aconseguir una mescla homogènia que reservarem a la nevera.
Ara prepararem el farcit. Per això, posam el formatge dins un bol, i el treballam amb unes varetes una mica perquè ens quedi més cremós. A continuació hi afegim la llet, i l’integram. Després, hi abocam el sucre, i remenam amb energia perquè es mesclin perfectament. És el moment d’anar posant els ous i els vermells d’un amb un (no tirarem l’altre fins que el primes s’hagi mesclat). És molt important no mesclar massa, just el necessari per integrar els ingredients. Seguidament, hi afegim la farina tamisada (passada per un colador fi), i després l’extracte de vainilla, i ja està.
Preparam un motlle desmotllable d’uns 18 cm. (Si el teniu més gros, podeu fer-la, però heu de tenir en compte que quedarà més baixa). No és necessari untar-lo de mantega, però si que és recomanable posar un cercla de paper vegetal al fons. Seguidament estanem la galeta per tot el motlle, i després hi abocam el farcit.
Per coure-la, tindrem el forn encès a 200 graus, i li posarem. Passats 10 minuts, abaixam la temperatura a 170 graus i li deixam coure aproximadament 50 minuts més. Sabrem que es cuita quan en ficar-hi un escuradents, surti net. Passat el temps, la traurem del forn. Observareu com el farcit ha pujat molt, inclús es pot haver crivellat una mica. No passa res, perquè quan es refredi baixarà.
Per la salsa de cireres: posarem dins una olleta les cireres a les quals haurem llevat el pinyol. El sucre, el moscatell, el suc de llimona i les gotes de vainilla. Dins un tassó haurem dissolt la maicena amb l’aigua i ho abocarem també. Ho portam al foc fort, perquè arrengui el bull uns minuts remenant amb freqüència. Ho retiram del foc, i passats uns minutets, li tornam a posar a foc lent una mitja hora, o fins que trobeu que té una textura adequada. (Heu de tenir en compte que calent serà lleugerament més líquid que fred.) La col·locam sobre el pastís, i ho deixam refredar tot bé, a la nevera. Finalment la desmotllam i ja la podem servir! Esper que us agradi.