Coca de Sant Joan.

Publicat dia 21 juny 2013 Coques i pastissos. Dolç
Coca de Sant Joan.

Public aquesta recepta a l’últim moment. Sóc dins el llit i d’aquí unes hores serem a Menorca a les festes de Sant Joan. I no podia fugir sense publicar una recepta, i quina més adequada que la típica coca de Sant Joan que fan a les terres catalanes. No n’havia menjat mai, ni n’havia feta mai, i aquest és el resultat. 

Vaig anar preguntant als amics blocaires per una recepta, i tothom, com passa sempre, té la seva versió. Cap millor, ni cap de pitjor, totes úniques, però al final em vaig decidir per la recepta que em proposava la Pili de The Pink Cake Factory. Gràcies!

Queda una coca no molt dolça, i que és millor fer-la i menjar-la, però que val la pena tastar. Dit tot això, primer, moltíssimes felicitats a Joans i Joanes, en especial a ma mare que m’aguanta el desordre constant dins la cuina, i ara sí, anem amb la recepta. 

Ingredients. 

Per a la massa mare:

 • 100 gr de llet tèbia.
 • 25 gr de llevat fresc.
 • 125 gr de farina de força.

Per a la coca:

 • 75 gr de sucre.
 • 3 ous.
 • Dos pessics de sal.
 • 350 de farina de força. (Una mica més per pastar)
 • 40 g de mantega a temperatura ambient.
 • La ratlladura d’una llimona i d’una taronja.
 • Una cullerada d’anís.
 • Una culleradeta de suc de taronja.

Per a la crema pastissera:

 • 400 gr de llet.
 • 40 gr de maizena.
 • 1/2 culleradeta d’essència de vainilla.
 • 3 vermells d’ou.
 • 80 gr de sucre.

Per a decorar:

 • Pinyons.
 • Fruita confitada.
 • Sucre.
 • Un ou batut.

*: La recepta original  porta aigua d’azahar envers de anís i suc de taronja, però no en tenia. La podeu comprar a la farmàcia, per exemple.

Elaboració: 

Començarem preparant la massa  mare. Primer fondrem el llevat dins la llet tèbia, i després hi afegirem la farina fins formar una pasta homogènia. La taparem amb un pedaç uns 20 minuts, fins que dupliqui el volum.

Mentre, prepararem la massa. Posarem el sucre, la farina, i la sal dins una bol. Hi afegim els ous batuts com si volguéssim fer una truita, la mantega, l’anís, el suc de taronja, i les ratlladures. Ho mesclam bé amb una cullera de fusta, i després amb les mans. Quan tinguem una massa homogènia, hi afegim la massa mare i tornam a pastar.

Untam generosament la taula de farina, i començam a pastar. Anirem afegint farina, i pastant fins que la pasta no se’ns aferri a les mans. (Jo n’hi he posat bastant.) En estar apunt, fem una bolla i la deixam reposar 5 minuts.

Passat el temps, estiram la massa sobre un paper de forn, i la deixam que “tovi” fins que dobli el volum. Mentre preparam la crema pastissera. Posam la llet (en reservam una mica dins un tassó) amb el sucre y l’essència al foc. Dins la llet que hem guardat hi afegim els vermells i la maicena i ho mesclam bé. Quan la llet bulli, hi afegim la mescla sense deixar de remenar, i ho apartam del foc.

Quan la massa estigui apunt, l’untam amb l’ou batut, hi fem els caminets amb la crema pastissera, hi col·locam les fruites, els pinyons, i hi posam sucre. Heu de ser generosos, perquè en porta molt poc la coca.

Finalment, ho enfornam uns 20 minuts al forn preescalfat a 200 graus, i llestos! La treim, la deixam refredar, i que faci profit!

coca de Sant Joan.

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Comenta