Després d’una panada, toca mossegada dolça per arrodonir l’àpat, no trobau? Idò per aquestes dates toca menjar crespells, que els teniu a l’entrada anteriors i rubiols.
Els rubiols, pels que no els coneixeu són els dolç més típic de Setmana Santa. El més comú és que les faci tota la família plegada el dijous, divendres o dissabte, i com sempre passa a cada casa en fan les fan diferents, però l’essència és la mateixa: un semicercle de pasta farcit de qualque cosa dolça. El més comú es trobar-lo de cabell d’àngel, brossat, confitura d’albercoc o crema. Però se’n fan de tots els gustos. A casa d’un dels meus millors amics en fan de dolç de llet, igual que el meu professor de llatí, el sogre del qual en diu xoclo!
La pasta normalment és dolça, però també se’n fan sense sucre, com a casa. Ens agrada molt ja que trobam que la dolçor del farcit és suficient. Aquesta és la recepta de la meva padrina Francisca i sempre els hem fet igual. Hi ha un pas a pas, i us explicaré com els feim de brossat i vos daré unes quantes idees perquè pugueu escollir la que més us agradi. Els podeu congelar crus i coure’ls més endavant, però de totes maneres, conserven el seu encant uns quants dies perfectament.
Us hi animeu?
Ingredients per uns 30 rubiols.
Per la pasta:
- 1 kg de farina fluixa. (o un poquet més)
- 350 gr de saïm.
- 200 gr d’aigua.
- 100 gr de suc de taronja.
- 90 gr d’oli de gira-sol.
Per fer-los tots de brossat:
- 1 kg de brossat.
- 4 ous.
- Un polsim de canyella.
- Ratlladura de la pell de llimona.
- Sucre al gust.
Altres farcits:
- Confitura: fraules, albercoc, melicotó, codony, cabell d’àngel… (Ha de ser molt espessa. A Mallorca la compres quasi aposta, però segur que en trobeu.)
- Xocolata blanc o negre. (Jo sempre els compr al forn de confiança, a no ser que asseguri que va bé per aquest estil d’elaboracions. La Nutella i similar, tendeixen a endurir-se.)
- Crema pastissera. (Igualment espessa. Aquests duren manco, perquè la pasta torna molla.)
- Dolç de llet, o el que doni la vostre imaginació.
- Sucre pols per l’acabat (opcional)
Elaboració:
Començarem per fer la pasta. Primer fonem el saïm bé, i ho mesclam en ser fos, amb el suc de taronja, l’aigua i l’oli. A continuació, abocam tota la farina, i l’anam integrant a poc a poc. Veureu com és molt senzill, i que queda una pasta molt manejadissa i relativament flexible (es deixa estirar, i fer doblecs amb facilitat.) En cas que trobeu que es massa clara, podeu afegir-hi una mica de farina. Ara, convé deixar-la refredar una mica, perquè agafi una mica de consistència i no sigui tan calenta.
Mentre, si els voleu fer de brossat, el preparam. Per això, separam els blancs dels vermells. Aquests últims els mesclam amb el brossat juntament amb la ratlladura de llimona, la canyella i el sucre a gust. Pujam els blancs a punt de neu, i els incorporam a la mescla.
Ens disposarem a fer els rubiols. Aquí en teniu un pas a pas:
1. Posarem un tros de pasta sobre la taula prèviament enfarinada i amb l’ajuda d’un aprimador l’estendrem perquè quedi primeta i li tallarem la pasta de forma rodona. Jo m’ajud amb la tapadora d’una olla petita.
2. Retiram el sobrant i col·locam al centre (una mica més abaix) una cullerada generosa del farcit escollit.
3. Doblegam la pasta sobre el farcit a fi de que ens quedi com a l’imatge.
4. Espitjam bé arran del farcit, tallam d’accedent de pasta, i el segellam amb una forqueta i similar.
Encenem el forn a 190-200 ºC
En tenir-los fets i col·locats sobre una llauna sobre un paper de forn, els coven 20 minuts o fins que siguin rossos. Els treim, els ensucram de sucre pols, i els deixam refredar. Ja els podeu gaudir!
Esper que us agradin i desitjar-vos una bona Setmana Santa a tots!