Crespells.

Publicat dia 27 març 2013 Cuina Mallorquina. Dolç. Dolça. Galletes i brioixeria
Crespells.

Vos agraden els crespells? I els que no seu illencs, n’heu menjat mai? Vos han agradat? Pels que no els coneixeu, els crespells són un tipus de galeta que es fa per Setmana Santa a Mallorca i que són ben arrelades a la terra. Els solen fer els més menuts de la casa perquè són molt fàcils de fer i en fan bulla de poder participar i deixar volar l’imaginació amb figuretes, mentre els grans fan els rubiols i les panades.

Vaig llegir una vegada que es feien per aprofitar la pasta que sobrava dels rubiols, però a casa (i crec que per molts llocs), les pastes de rubiols i dels crespells són dues receptes diferents. Aquesta recepta ens agrada més que la que teniem a casa feia anys, i l’hem canviada. És tracta d’una adaptació de la recepta que repartia, juntament amb un motlle, la campanya de Mallorca M’agrada després de fer un lipdub al poble. N’hi ha que hi posen xocolata per sobre, però el més habitual és menjar-los talment o ensucrats amb sucre pols. A parer meu, no necessiten res més.

Una mossegada dolça?

Ingredients per tres llaunes: 

  • 300 gr de sucre. 
  • 200 gr de saïm.
  • 110 gr d’oli.
  • 140 gr suc de taronja.
  • 3 vermells d’ou.
  • La ratlladura de la pell de mitja llimona i mitja taronja.
  • 1 kg de farina fluixa.
  • Sucre pols (opcional)

Elaboració. 

Primer posarem dins un bol el saïm, els vermells, l’oli i el suc. Ho mesclarem bé (podeu ajudar-vos d’una batedora) fins que quedi una espècia de crema, o s’hagin mesclat bé els ingredients. Llavors afegim la ratlladura de llimona (recordau que només heu de posar la part groga, que la blanca amargueja) i el sucre, i ho tornam a mesclar bé.

És el moment d’afegir-hi la farina. Només hem de mesclar, ja aquesta massa no vol ser pastada. Simplement hem de mesclar tots els ingredients i aconseguir una pasta manejadissa.

Encenem el forn a 160 ºC.

Toca donar-los forma! Per això, posarem una mica de farina a la zona de treball i hi estendrem la pasta amb un aprimador. Ha de quedar d’una gruixa d’un centímetre més o manco. Ara, tallam la pasta amb motllets de la forma que vulguem. (Flors, cors, estrelles…) i els anam col·locant sobre una llauna amb un paper de forn o untada d’oli.

Els enfornam uns 20 minuts, fins que siguin rossets. Els treim, els deixam refredar bé, i ja els podem mossegar. Que vagin de gust!

Crespells 3

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Coquetes de patata

Publicat dia 8 desembre 2014

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofà, amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què?…

Llegeix-ne més

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Galletes i brioixeria

Coquetes americanes o ‘pancakes’

Publicat dia 19 octubre 2014

O bé, també, són ben conegudes com ‘tortitas’. El de menys és el nom. El que més ens importa és el gust i les ganes que fa aixecar-se i trobar-se un plat de pancakes a sobre la taula. Diguem que…

Llegeix-ne més

Galetes de xocolata i xocolata

Publicat dia 9 juliol 2014

El títol és una redundància, ho sé. I és que, si he posat xocolata dues vegades és per dos motius: el primer, perquè és la veritat, i el segon per cridar el doble l’atenció a tots els xoco-addictes del món….

Llegeix-ne més

Comenta