Crespells.

Publicat dia 27 març 2013 Cuina Mallorquina. Dolç. Dolça. Galletes i brioixeria
Crespells.

Vos agraden els crespells? I els que no seu illencs, n’heu menjat mai? Vos han agradat? Pels que no els coneixeu, els crespells sĂłn un tipus de galeta que es fa per Setmana Santa a Mallorca i que sĂłn ben arrelades a la terra. Els solen fer els mĂ©s menuts de la casa perquè sĂłn molt fĂ cils de fer i en fan bulla de poder participar i deixar volar l’imaginaciĂł amb figuretes, mentre els grans fan els rubiols i les panades.

Vaig llegir una vegada que es feien per aprofitar la pasta que sobrava dels rubiols, però a casa (i crec que per molts llocs), les pastes de rubiols i dels crespells sĂłn dues receptes diferents. Aquesta recepta ens agrada mĂ©s que la que teniem a casa feia anys, i l’hem canviada. És tracta d’una adaptaciĂł de la recepta que repartia, juntament amb un motlle, la campanya de Mallorca M’agrada desprĂ©s de fer un lipdub al poble. N’hi ha que hi posen xocolata per sobre, però el mĂ©s habitual Ă©s menjar-los talment o ensucrats amb sucre pols. A parer meu, no necessiten res mĂ©s.

Una mossegada dolça?

Ingredients per tres llaunes: 

  • 300 gr de sucre. 
  • 200 gr de saĂŻm.
  • 110 gr d’oli.
  • 140 gr suc de taronja.
  • 3 vermells d’ou.
  • La ratlladura de la pell de mitja llimona i mitja taronja.
  • 1 kg de farina fluixa.
  • Sucre pols (opcional)

Elaboració. 

Primer posarem dins un bol el saĂŻm, els vermells, l’oli i el suc. Ho mesclarem bĂ© (podeu ajudar-vos d’una batedora) fins que quedi una espècia de crema, o s’hagin mesclat bĂ© els ingredients. Llavors afegim la ratlladura de llimona (recordau que nomĂ©s heu de posar la part groga, que la blanca amargueja) i el sucre, i ho tornam a mesclar bĂ©.

És el moment d’afegir-hi la farina. NomĂ©s hem de mesclar, ja aquesta massa no vol ser pastada. Simplement hem de mesclar tots els ingredients i aconseguir una pasta manejadissa.

Encenem el forn a 160 ÂşC.

Toca donar-los forma! Per això, posarem una mica de farina a la zona de treball i hi estendrem la pasta amb un aprimador. Ha de quedar d’una gruixa d’un centĂ­metre mĂ©s o manco. Ara, tallam la pasta amb motllets de la forma que vulguem. (Flors, cors, estrelles…) i els anam col·locant sobre una llauna amb un paper de forn o untada d’oli.

Els enfornam uns 20 minuts, fins que siguin rossets. Els treim, els deixam refredar bé, i ja els podem mossegar. Que vagin de gust!

Crespells 3

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassĂ­, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassĂ­ de la meva padrina. Ai què bones que sĂłn, i què bĂ© que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallĂ  fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergĂ­nies, carabassons. I de sĂ­ndria, melĂł, tomĂ tigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguĂ­ssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estaciĂł calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

MĂ©s que pastĂ­s, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè Ă©s això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastĂ­s molt contundent, pel que amb una petita porciĂł basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i sĂłn una autèntica delĂ­cia. Dins el mĂłn dels dolços, crec que Ă©s la meva fruita preferida. I si a mĂ©s a mĂ©s, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Coquetes de patata

Publicat dia 8 desembre 2014

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofĂ , amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què?…

Llegeix-ne més

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sĂłc blocaire! Un any… I Ă©s aquella sensaciĂł de: un any…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Galletes i brioixeria

Coquetes americanes o ‘pancakes’

Publicat dia 19 octubre 2014

O bĂ©, tambĂ©, sĂłn ben conegudes com ‘tortitas’. El de menys Ă©s el nom. El que mĂ©s ens importa Ă©s el gust i les ganes que fa aixecar-se i trobar-se un plat de pancakes a sobre la taula. Diguem que…

Llegeix-ne més

Galetes de xocolata i xocolata

Publicat dia 9 juliol 2014

El tĂ­tol Ă©s una redundĂ ncia, ho sĂ©. I Ă©s que, si he posat xocolata dues vegades Ă©s per dos motius: el primer, perquè Ă©s la veritat, i el segon per cridar el doble l’atenciĂł a tots els xoco-addictes del mĂłn….

Llegeix-ne més

Comenta