Vos agraden els crespells? I els que no seu illencs, n’heu menjat mai? Vos han agradat? Pels que no els coneixeu, els crespells són un tipus de galeta que es fa per Setmana Santa a Mallorca i que són ben arrelades a la terra. Els solen fer els més menuts de la casa perquè són molt fàcils de fer i en fan bulla de poder participar i deixar volar l’imaginació amb figuretes, mentre els grans fan els rubiols i les panades.
Vaig llegir una vegada que es feien per aprofitar la pasta que sobrava dels rubiols, però a casa (i crec que per molts llocs), les pastes de rubiols i dels crespells són dues receptes diferents. Aquesta recepta ens agrada més que la que teniem a casa feia anys, i l’hem canviada. És tracta d’una adaptació de la recepta que repartia, juntament amb un motlle, la campanya de Mallorca M’agrada després de fer un lipdub al poble. N’hi ha que hi posen xocolata per sobre, però el més habitual és menjar-los talment o ensucrats amb sucre pols. A parer meu, no necessiten res més.
Una mossegada dolça?
Ingredients per tres llaunes:
- 300 gr de sucre.
- 200 gr de saïm.
- 110 gr d’oli.
- 140 gr suc de taronja.
- 3 vermells d’ou.
- La ratlladura de la pell de mitja llimona i mitja taronja.
- 1 kg de farina fluixa.
- Sucre pols (opcional)
Elaboració.
Primer posarem dins un bol el saïm, els vermells, l’oli i el suc. Ho mesclarem bé (podeu ajudar-vos d’una batedora) fins que quedi una espècia de crema, o s’hagin mesclat bé els ingredients. Llavors afegim la ratlladura de llimona (recordau que només heu de posar la part groga, que la blanca amargueja) i el sucre, i ho tornam a mesclar bé.
És el moment d’afegir-hi la farina. Només hem de mesclar, ja aquesta massa no vol ser pastada. Simplement hem de mesclar tots els ingredients i aconseguir una pasta manejadissa.
Encenem el forn a 160 ºC.
Toca donar-los forma! Per això, posarem una mica de farina a la zona de treball i hi estendrem la pasta amb un aprimador. Ha de quedar d’una gruixa d’un centímetre més o manco. Ara, tallam la pasta amb motllets de la forma que vulguem. (Flors, cors, estrelles…) i els anam col·locant sobre una llauna amb un paper de forn o untada d’oli.
Els enfornam uns 20 minuts, fins que siguin rossets. Els treim, els deixam refredar bé, i ja els podem mossegar. Que vagin de gust!