Coca tovada d’albercocs i sobrassada.

Publicat dia 9 febrer 2013 Coques i pastissos. Cuina Mallorquina. Dolç. Dolça
Coca tovada d'albercocs i sobrassada.

L’intenció no era fer aquesta coca. Jo volia mostrar-vos com és una coca de tallades, la típica de Mallorca per Carnestoltes. Però quan vaig anar a comprar el carabassat, no en vaig trobar ni a les botigues del poble, ni a les del poble veïnat.Quin greu em va saber…Però vaja, l’any que ve, si sóc entre vosaltres (que esper que sí!) intentaré publicar-vos una coca de talles, ben autèntica.

Avui, aquesta és la substituta, que de fet és exactament igual, però envers de posar-hi carabassat, du albercocs. (A casa ens agraden més.) Personalment, m’agrada molt més quan és temporada d’albercocs, i els podem posar frescs, i no en almívar com avui, però aquests en són un bon substitut tot l’any.

Arriba tard la recepta, però com sempre segon de batxillerat reclama més temps del que tinc per dedicar-vos. Però vaja, esper que us hi animeu.

Vos desitj un dolç Carnestoltes a tots! 

Ingredients. 

 • 300 gr de sucre. (i una mica més) 
 • 3 ous.
 • 75 gr de saïm. (i una mica més per untar el motlle.)
 • 250 gr de patata crua.
 • 60 gr de llet tèbia.
 • 30 gr de llevat sec.
 • 250 de fècula de patata. *
 • 400 de farina de força.
 • 50 gr d’oli.
 • Sucre en pols. (opcional)
 • 70 gr de sobrassada.
 • 8 meitats d’albercoc.

*: Jo hi pos fècula de patata, perquè trob que queda més fina. Si no en teniu, podeu substituir-la per farina. A casa la compram a Can Crespí.

Elaboració. 

Començarem per bullir la patata dins aigua, i en esser ben cuita, passar-la pel passapuré.
A continuació, dins un bon hi posam el saïm fos i el sucre, ho mesclam bé. Hi afegim l’oli, i les patates. En estar ben mesclat, hi posam els ous, d’un en un. Dins un potet apart, fonem la el llevat dins la llet tèbia, i ho afegim a la mescla anterior. És el moment de començar incorporant poc a poc la fècula de patata, i quan sigui ben homogeni, la farina, per tandes també.

En estar llesta, posam una mica de farina sobre la superfície de treball i pastam la massa uns 5 minuts, per lligar bé tots els ingredients. Després, la col·locam dins un bol, i la tapam amb un pedaç o plàstic film, i ho deixam tovar fins que hagi doblat el volum inicial. (Jo vaig estar unes 2 hores, però depèn de la temperatura ambient.)

Quan hagi tovat, tornarem a treballar la massa, fins a treure-li tot l’aire, i untarem una rostidora amb saïm. A continuació, hi estendrem la pasta. Com més llisa quedi la superfície millor. Ara, hi col·locam les meitats d’albercoc i la sobrassada feta a bolletes (hi podeu posar llonganissa.) La tapam de nou, i la deixam tovar una bona estona més. (Unes set hores, és una bona idea fer-la a la nit, i coure-la al matí. Però a jo em va passar una miqueta el tou.)

Passat aquest temps, encenem el forn a 180ºC. Ensucram la coca, especialment la sobrassada, i l’enfornam. Tot d’una abaixam la temperatura a 160ºC i ha de coure uns 30-35 min. Passat aquest temps, en veure-la ben rossa, la treim del forn, i la deixam refredar una mica.

Finalment, li posam sucre pols si ho trobam necessari, i que faci profit!

5.

Receptes similars: Coques i pastissos

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de fruita i xocolata, o pastís primavera a la nostra manera

Publicat dia 27 setembre 2015

Ho sé, ho sé, que això que ha arribat és la tardor i no pas la primavera. Però es que no m’he pogut resistir a preparar un pastís amb tants de colors i no ensenyar-vos-el. A més, a més, és…

Llegeix-ne més

Pastís Ferrero ® o Huesito ®

Publicat dia 20 febrer 2015

Senyores i senyors, vos present el fàcil dels fàcils, aquella que sempre surt i aquella que sempre té èxit. Sí, sí, no m’ho estic inventant. Es tracta d’un pastís que no necessita forn, ni tampoc molta tècnica. Un pastís que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Coquetes de patata

Publicat dia 8 desembre 2014

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofà, amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què?…

Llegeix-ne més

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any…

Llegeix-ne més

Comenta