L’intenció no era fer aquesta coca. Jo volia mostrar-vos com és una coca de tallades, la típica de Mallorca per Carnestoltes. Però quan vaig anar a comprar el carabassat, no en vaig trobar ni a les botigues del poble, ni a les del poble veïnat.Quin greu em va saber…Però vaja, l’any que ve, si sóc entre vosaltres (que esper que sí!) intentaré publicar-vos una coca de talles, ben autèntica.
Avui, aquesta és la substituta, que de fet és exactament igual, però envers de posar-hi carabassat, du albercocs. (A casa ens agraden més.) Personalment, m’agrada molt més quan és temporada d’albercocs, i els podem posar frescs, i no en almívar com avui, però aquests en són un bon substitut tot l’any.
Arriba tard la recepta, però com sempre segon de batxillerat reclama més temps del que tinc per dedicar-vos. Però vaja, esper que us hi animeu.
Vos desitj un dolç Carnestoltes a tots!
Ingredients.
- 300 gr de sucre. (i una mica més)
- 3 ous.
- 75 gr de saïm. (i una mica més per untar el motlle.)
- 250 gr de patata crua.
- 60 gr de llet tèbia.
- 30 gr de llevat sec.
- 250 de fècula de patata. *
- 400 de farina de força.
- 50 gr d’oli.
- Sucre en pols. (opcional)
- 70 gr de sobrassada.
- 8 meitats d’albercoc.
*: Jo hi pos fècula de patata, perquè trob que queda més fina. Si no en teniu, podeu substituir-la per farina. A casa la compram a Can Crespí.
Elaboració.
Començarem per bullir la patata dins aigua, i en esser ben cuita, passar-la pel passapuré.
A continuació, dins un bon hi posam el saïm fos i el sucre, ho mesclam bé. Hi afegim l’oli, i les patates. En estar ben mesclat, hi posam els ous, d’un en un. Dins un potet apart, fonem la el llevat dins la llet tèbia, i ho afegim a la mescla anterior. És el moment de començar incorporant poc a poc la fècula de patata, i quan sigui ben homogeni, la farina, per tandes també.
En estar llesta, posam una mica de farina sobre la superfície de treball i pastam la massa uns 5 minuts, per lligar bé tots els ingredients. Després, la col·locam dins un bol, i la tapam amb un pedaç o plàstic film, i ho deixam tovar fins que hagi doblat el volum inicial. (Jo vaig estar unes 2 hores, però depèn de la temperatura ambient.)
Quan hagi tovat, tornarem a treballar la massa, fins a treure-li tot l’aire, i untarem una rostidora amb saïm. A continuació, hi estendrem la pasta. Com més llisa quedi la superfície millor. Ara, hi col·locam les meitats d’albercoc i la sobrassada feta a bolletes (hi podeu posar llonganissa.) La tapam de nou, i la deixam tovar una bona estona més. (Unes set hores, és una bona idea fer-la a la nit, i coure-la al matí. Però a jo em va passar una miqueta el tou.)
Passat aquest temps, encenem el forn a 180ºC. Ensucram la coca, especialment la sobrassada, i l’enfornam. Tot d’una abaixam la temperatura a 160ºC i ha de coure uns 30-35 min. Passat aquest temps, en veure-la ben rossa, la treim del forn, i la deixam refredar una mica.
Finalment, li posam sucre pols si ho trobam necessari, i que faci profit!