Bunyols de les Verges.

Publicat dia 20 octubre 2012 Cuina Mallorquina. Dolç. Dolça. Galletes i brioixeria
Bunyols de les Verges.

“Avui són les Verges, tots hi hem d’anar! De bunyols amb sucre, hem de berenar!” Aquesta era la cançó que cantàvem a l’escola quan asseguts tots a terra el dia de les verges ens donaven a tots bunyols perquè berenàssim. Ens posàvem sucre i oli per tota la boca i les mans, però bé que ens agradaven!

Els bunyols es fan a Mallorca el 21 d’octubre, el dia de les Verges. Segons l’antiga tradició, la nit del 20 d’octubre, els joves anaven a cantar serenates a les fadrines, qui els ho agraïen amb bunyols i vi de moscatell. Les coses canvien i això ja no és així, però ens ha quedat una part ben dolça de la tradició: el bunyol.

Quan vaig esser més gran en vaig voler aprendre a fer, i si menjar-ne ja m’agradava, fer-los m’agradava encara més. De tot d’una el tema: han de ser rodons i amb forat, no anava amb jo. Feia “patitos” que els hi deia, però vaja, ben aviat els vaig agafar el truc i em quedaren tots amb forat. L’any que en vaig aprendre, devia tenir uns 11 anys, en vaig fer per tot allà on vaig poder, i és que, encara ara, fer bunyols m’encanta.

Tot i que són igual de bons amb forat o sense, intentaré explicar-vos tan bé com pugui com es fa. L’única cosa delicada que tenen és l’oli calent, però com que dus les mans banyades, don fe de que si el toques de rampellada casi ni te’n tems. Pel que fa a les proporcions d’ingredients, tothom té la seva recepta: amb més farina, amb més ous, amb llet, etc. L’única cosa que diferencia un bunyol bo d’un que no ho és tant, es troba en si és oliós o no, ja que si beuen massa oli cauen molt pesats a l’estómac.  Ara bé, si agafen més oli o manco depèn una mica també del punt de tou. Quina és la millor recepta, és un misteri, però jo vos propòs la que a mi més m’agrada.

I abans de posar-nos-hi, vull puntualitzar que com són més bons personalment, són ben calentets, ja que quan refreden perden el crec-crec que fa la crosta i tornen molls. Passats per sucre o mel, són boníssims!

Ingredients per 8 persones.

  • 300 gr de farina.
  • 500 gr de patata crua palada.
  • 15 gr de llevat sec.
  • 3 ous
  • 240 gr d’aigua d’on hem bullit la patata.
  • Aigua amb sal.
  • Sucre o mel.

Elaboració. 

Començam posant aigua dins una olla i la feim bullir, llavors hi afegim la patata i la hi covem. Ha de ser ben cuita. Quan sigui apunt, la treim de l’aigua (no l’hem de tirar!) i la passam pel passa-puré, perquè quedi ben molta. Segurament de tot d’una cremi molt, per això o bé esperau a que refredi una mica abans de capolar-la o després, volem que la patata tengui una temperatura manejable, però no freda.

A continuació, treballam una mica la patata i seguidament incorporam els ous d’un en un. Ara, dissolem el llevat dins l’aigua d’on hem bullit la patata (ha de ser tèbia!), i ho mesclam amb la patata i els ous. Quan s’hi hagi incorporat perfectament, començam a introduir-hi la farina per tandes.Vos ha de quedar una massa homogènia, d’una densitat similar al puré de patata tirant a clar. (Si trobau que és massa espessa, podeu afegir-hi una mica més d’aigua, i si és massa clar una mica més de farina.) Ara deixam reposar la pasta tapada amb un plàstic film o pedaç durant 45 min, o fins que vegeu que ha pujat i ja és tou. Ja la tenim apunt.

Ara preparam una paella amb 2 o 3 dits d’oli i la posam al foc, i preparam un bol amb aigua i sal aprop. Per comprovar si l’oli és apunt hi tiram unes gotes d’aigua, serà apunt quan automàticament faci soroll o “canti” que li deim.

Ara ve la part més complicada i divertida de l’elaboració: em de donar forma als bunyols, per això vos he fet unes fotografies dels 3 passos bàsics.

1. Amb una mà formant una espècie de volcà, formem una petita bolla de pasta que quan estrenyerem el puny sortiran entre el dit polze i l’índex.

2. Ens banyem els dits de l’altre mà amb l’aigua i sal, i agafam la bolla de pasta amb la punta dels dits.

3. Ràpidament, li feim un forat amb la fricció dels dits cor i polze, i ho deixam caure dins l’oli calent.

Repetim l’acció fins que l’olla sigui plena i els dauram per les dues bandes. En ser ben rossos els treim i els posam dins un colador per eliminar-ne tot l’excés d’oli. Feim el mateix amb tota la pasta, i ja tenim tots els bunyols apunt!

Sucau-los dins un platet amb sucre o mel, i que facin molt profit!

Receptes similars: Cuina Mallorquina

Coca integral de carabassí, ceba i tonyina

Publicat dia 13 juliol 2016

Ha arribat el bon temps, han arribat els colors i les verdures i fruites de temporada. I han arribat les coques de carabassí de la meva padrina. Ai què bones que són, i què bé que li surten. Jo els…

Llegeix-ne més

Mossegada d’escalivada i bacallà fumat

Publicat dia 1 agost 2015

Temps d’estiu, temps de pebres, albergínies, carabassons. I de síndria, meló, tomàtigues (de tota classe), de figues, de nectarines, melicotons i un llarguíssim etcètera que ens regala la terra d’aquesta estació calorosa. És un gust cuinar. Per la varietat, per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolç

Pastís de formatge, Nutella® i galetes Oreo®

Publicat dia 6 març 2016

Més que pastís, diria caprici de formatge, Nutella i galetes Oreo. Perquè és això: un caprici, una petita bomba de plaer, cremosa i dolça. És un pastís molt contundent, pel que amb una petita porció basta, doncs arriba a ser…

Llegeix-ne més

Pasta de fulls amb crema i poma

Publicat dia 19 novembre 2015

És temporada de pomes, n’hi ha moltes i de motles classes al mercat i són una autèntica delícia. Dins el món dels dolços, crec que és la meva fruita preferida. I si a més a més, hi poses crema… Ja…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Dolça

Coquetes de patata

Publicat dia 8 desembre 2014

Imagina-vos l’escena: Un horabaixa de diumenge del mes de desembre, fa fred, molt de fred, estem al sofà, amb un bon foc que ens acompanya i una tassa de xocolata calenta i una coqueta de patata per endolcir-nos l’estona. Què?…

Llegeix-ne més

Bunyols de moniato roig

Publicat dia 20 octubre 2013

No ens en temem i el temps passa que vola. I tornam a ser a Les Verges! I sabeu que vol dir això? Que ja fa un any que sóc blocaire! Un any… I és aquella sensació de: un any…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Galletes i brioixeria

Coquetes americanes o ‘pancakes’

Publicat dia 19 octubre 2014

O bé, també, són ben conegudes com ‘tortitas’. El de menys és el nom. El que més ens importa és el gust i les ganes que fa aixecar-se i trobar-se un plat de pancakes a sobre la taula. Diguem que…

Llegeix-ne més

Galetes de xocolata i xocolata

Publicat dia 9 juliol 2014

El títol és una redundància, ho sé. I és que, si he posat xocolata dues vegades és per dos motius: el primer, perquè és la veritat, i el segon per cridar el doble l’atenció a tots els xoco-addictes del món….

Llegeix-ne més

Comenta